Τα παιδιά της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, λίγο πριν την τελική ευθεία για τις εξετάσεις και την αποφοίτησή τους, είχαν την ευκαιρία να ταξιδεύσουν σε όμορφες γωνιές της πατρίδας μας, να ζήσουν ξένοιαστες στιγμές και να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Την Πέμπτη, στις 14/4/2022 πρώτη στάση αποτέλεσε το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, το “Βαγονέτο”. Διακόσια μέτρα περίπου κάτω από την γη διαπιστώσαμε με πόση δυσκολία εξάγονται από τα έγκατα της γης οι πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή πολλών θαυμαστών προϊόντων που διευκολύνουν την ζωή μας. Ιδιαίτερα παλιότερα που τα τεχνολογικά μέσα ήταν λιγοστά οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής δούλευαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες διακινδυνεύοντας την ζωή τους. Ακολουθώντας την φωνητική ξενάγηση στο χώρο του μεταλλείου γνωρίσαμε την διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας του βωξίτη και το πλήθος των επαγγελμάτων που εμπλέκονται σε αυτή.

Δεύτερη στάση ο ιστορικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, του “ομφαλού της Γης”. Μαζί με εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο ανεβήκαμε κοπιαστικά μέχρι το αρχαίο στάδιο, κάνοντας τα ίδια βήματα που έκαναν τόσα ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας Ελλάδας. Τρίτη στάση η όμορφή Ναύπακτος με τα ενετικά κτίσματα.

Την δεύτερη μέρα, επισκεφτήκαμε τη σχολή Χημικών Μηχανικών, την Σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου Πατρών και το αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας. Το απόγευμα περπατήσαμε στο όμορφο κέντρο της Πάτρας με τους γραφικούς πεζοδρόμους και το βράδυ σε μια γραφική ταβέρνα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν και να χορέψουν γνωστά έντεχνα λαϊκά και ροκ τραγούδια.

Την τρίτη μέρα βρεθήκαμε στην αρχαία Ολυμπία όπου με την καθοδήγηση της ξεναγού μεταφερθήκαμε πίσω στο χωροχρόνο αναβιώνοντας όλα τα γεγονότα που λάμβαναν χώρα, τον μόχθο των αθλητών για το όνειρο της συμμετοχής και της νίκης, τον κόπο όλων των ανθρώπων που προετοίμαζαν τους αγώνες, τα αγωνίσματα, τους κριτές, τις τελετές , τις κοινωνικές συναθροίσεις, την πνευματική ζύμωση που γινόταν από την συνεύρεση σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής. Ο χώρος της Ολυμπίας μέσα στο ανοιξιάτικο τοπίο ήταν απαράμιλλης ομορφιάς.

Την τελευταία μέρα, Κυριακή των Βαΐων, αφήνοντας πίσω την Πελοπόννησο και διασχίζοντας την εντυπωσιακή κατασκευή της γέφυρας του Ρίου – Αντίρριου ή αλλιώς γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη, επισκεφτήκαμε το Μεσολόγγι. Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την μεγαλύτερη παρέλαση που γίνεται στην Ελλάδα με συμμετοχή συλλόγων από όλη την χώρα. Η παρέλαση της αναπαράστασης της Εξόδου του Μεσολογγίου, που έλαβε χώρα την Κυριακή των Βαΐων στις 11 Απριλίου του 1826, κρατάει 2 ώρες περίπου. Παρά την πανδαισία χρωμάτων από τις στολές της ενδυματολογικής μας παράδοσης, η μουσική των οργάνων αλλά κυρίως οι εκφράσεις τον προσώπων των συμμετεχόντων είναι εναρμονισμένα με το τιμώμενο γεγονός. Όλη η παρέλαση γίνεται σε αργό, πένθιμο σχεδόν τέμπο, χωρίς χειροκροτήματα και επευφημίες. Έπειτα από μια σύντομη στάση στην πόλη των Ιωαννίνων επιστρέψαμε στο καταφύγιο μας, την όμορφη Καλαμπάκα.